Trafik Sigortası

  • Formu doldur, hemen teklif al

  • Karşılaştırma Tüm Fiyatları Karşılaştır
  • Tercih En Uygun Sigortayı Seç
  • Satın Alım Anında Online Satın Al

Formu doldur, teklif al

Hepsi Tüm Fiyatları Karşılaştır

Makul En Uygun Sigortayı Seç

Hemen Anında Online Satın Al

1
Fiyatı Gör
2
Online Öde
3
Poliçeni Al

Trafik Sigortası

Trafik sigortası, araç sahiplerinin kaza yapması durumunda hem karşı tarafa hem de üçüncü kişilere zarar verilmesi halinde tüm masrafların karşılandığı bir sigorta türüdür. Yaptırılması zorunlu olan bu sigorta araç sigortası olarak bilinir. Yani karşı tarafta meydana gelen tüm maddi ve bedensel zararlar bu sigorta ile teminat limitleri doğrultusunda ödenmektedir. Kişilerin bütçesini koruyan trafik sigortasını her araç sahibi belirli periyotlarda yenilemelidir.

Sigorta şirketleri tarafından yapılabilen sigorta türü, birçok teminat içermektedir. Devlet tarafından zorunlu tutulan bu sigorta türü yaptırılmadığında birtakım cezalar ile karşılaşırsınız. Trafik sigortası olmadan kişilerin trafiğe çıkması yasaktır. Belirli periyotlarda yenilenmesi de kişilerin takip etmesi gereken durumlar arasında yer alır.

 

Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Karşılar?

Zorunlu trafik sigortası bulunan bir araç kazaya karıştığında maddi hasar, sakatlanma ve ölüm yanında birtakım sağlık giderlerinin poliçe limitlerine göre ödemesi sigorta şirketi tarafından yapılır. Ancak bu süreçte zarar görenlerin haklılık payı son derece önemlidir. Bu haklılık payına göre belirli oranlarda ödemeler yapılır. Sigorta sahipleri araçlarını sigorta ile güvenceye aldıklarında hangi hasarların şirket tarafından karşılanacağını bilmelidir. Trafik sigortası teminatları arasında şunlar yer alır:

  • Trafik kazası sonucu karşı tarafta meydana gelen maddi kaynaklı hasarlar
  • Yaralanma durumunda araçtaki tüm kişilerin tedavileri
  • Kaza esnasında kamuya ait olan mallara verilen tüm hasarlar
  • Kazada yararlanan kişilere uygulanan ilk yardım hizmeti masrafları
  • Üçüncü kişilerin malına gelen zararın telafi edilmesi
  • Ölümlü kazalarda vefat edenlere defin masrafı ve bakmakla yükümlü olunan kişilerin masrafları
  • Kazada yararlanan kişiler eğer çalışamaz duruma gelmişler ise bu kişilerin masrafları
  • Haksız dava açılması halinde tüm avukatlık ücretleri

Gibi durumlar trafik sigortası kapsamına alınabilmektedir. Bununla birlikte kişilerin trafik sigortasının teminatları dışında kalan detayları da bilmesi gerekir.

 

Trafik Sigortası Neleri Ödemez?

Trafik sigortası yaptırırken neleri karşılayıp neleri karşılamadığını detaylı araştırmak önemlidir. Böylece kişiler hangi hallerde sigortalarından daha net yararlanabileceklerini bilebilirler. Trafik sigortasının karşılamadığı haller şu şekilde açıklanabilir:

  • Kazaya karışan araçlarda bulunan eşyalar
  • Kazaya karışmış olan aracın çalıntı çıkması
  • Kaza neticesinde meydana gelen psikolojik travma durumları için talep edilen manevi tazminatlar
  • Araç kullanırken alkol ya da uyuşturucu almış olmak
  • Ruhsatta belirtilmiş olan taşıma sınırını aşan yük ve yolcu sayısı
  • Terör olaylarına katıldığı tespit edilen araç hasarları
  • Aracın periyodik bakımlarının zamanında yapılmaması ve bundan kaynaklı kaza olması
  • Araçların kaza sırasında ehliyeti olmayan kişiler tarafından kullanılıyor olması
  • Kaza trafikte değilken meydana gelmiş ise

Bunların yanında araçlar araba yarışına katılmış ve bu yarış sırasında bir hasar ya da kaza meydana gelmiş ise bunlar trafik sigortası kapsamına dahil edilmemektedir.

 

Kapsamlı Trafik Sigortası Ne Demek?

Kapsamlı trafik sigortası bir diğer adı ile tamamlayıcı trafik sigortası olarak bilinmektedir. Zorunlu olarak yapılan bir trafik sigortasının tüm genel şartlarını taşır. Diğer yandan ise ek teminatlar eklenir. Bu şekilde poliçenin kapsamı daha da genişletilir. Sigorta şirketleri bu sigorta türüne genel şartlar yanında ek teminatlar eklese de genel olarak yol yardımı, araç bakımı, asistan hizmeti, ihtiyari mesuliyet gibi durumlar öne çıkar.

Bununla birlikte kişiler tamamlayıcı trafik sigortasından yararlanabilmek için birtakım kriterler taşımalıdır. Bu kişilerin hasarsızlık kademelerinin 4,5,6,7 olması gerekir. Aynı zamanda aracın da 4-15 yaş aralığında olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanında otomobil ya da kamyonet olması yeterli olmaktadır. Zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi bu sigorta poliçesinin de süresi 1 yıldır. Kişiler araçlarına kasko yaptırmamışlar ise kapsamlı trafik sigortasının avantajlarından en iyi şekilde yararlanma fırsatı bulabilirler.

 

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın birtakım cezai yaptırımları bulunur. Bu sigorta zamanında yaptırılmamış ise araç sahipleri, trafik sigortası basamağı kaza olmasa dahi sabit kalır ve poliçedeki indirim şanslarını kaybeder. Aynı zamanda bu poliçe yapılmamış ya da yenilenmemiş ise gecikme yaşanan her ay için %5 kadar ceza uygulanmaktadır.

Poliçesi olmayan araçlar trafik ekiplerince tespit edilirse araç bağlanır ve maddi para cezasına çarptırılır. Aracın sigortası yaptırılana kadar araç trafikten men edilir. Bu süreçte hem çekici ücreti hem de otoparkta kaldığı sürenin ücretleri araç sahibi tarafından ödenir.

20’den fazla sigorta şirketinden teklif al
Anadolu
Ak
Turkiye
Hepiyi
Turknippon
Allianz
Neova
Koru
Zurich
Unico

Sıkça Sorulan Sorular

Trafik sigortasında araç başına maddi hasar maddesi ile karşı tarafın aracındaki tüm maddi zararlar teminat altına alınır. Araç başına teminat limiti ortalama 200 bin TL kadardır. Kişi kazada kusurlu ise karşı tarafın aracında bir hasar ortaya çıkmış ise masraflar 200 bin TL’ye kadar şirket tarafından karşılanır. 

Kişi başına ölüm ve sakatlanma teminatı kazada zarar gören kişilerin uğradıkları ekonomik kayıpların vefat edenlerin desteğinden mahrum kalan yakınların zararını karşılamayı hedefler. Ölüm ve sakatlanma teminatı konusunda kişi başına 1.800 bin TL kadar ödeme yapılmaktadır. 

Kazada zarar gören kişinin tüm tedavi masraflarının karşılanmasını öne çıkaran teminattır. Kişinin çalışma gücü azalmışsa tedavi sürecindeki tüm masraflar için 1.800 bin TL kadar ödeme yapılmaktadır.

Zorunlu trafik sigortası süresi 1 yıldır. Bir yıl dolduktan sonra mutlaka yenilenmesi gerekir. 

Kaza halinde ne kadar ödeme yapılacağı trafik sigortası limitleri dahilinde belirlenir. Bu belirleme de Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmektedir. Teminat limitleri aracının türüne ve hasarın meydana gelmesine göre de farklıdır. 

Trafik sigortası kaza esnasında karşı tarafa verilen zararı karşılar. Bu nedenle doğal afet tarafından gelen zarar kasko tarafından karşılanmaktadır. 

Whatsapp